Vlada: Emisije akcija i za građane

Bez autora
Apr 18 2010

Vlada namjerava da u narednom periodu, u cilju realizacije velikih projekata, emituje na berzi akcije namijenjene strateškim investitorima, ali i građanima, kako bi podstakla investiranje privatnog kapitala i širenje vlasništva. Masovna vaučerska privatizacija presudno je uticala na nastanak i karakter razvoja tržišta kapitala i poslovanja na njemu u Crnoj Gori. To je oblast u kojoj su građani zaradili više novca nego u bilo kojoj drugoj zbog čega će, uz pojedine velike projekte, i emitovati akcije namijenjene građanima. Procentualno učešće stranaca u vlasničkoj strukturi na tržištu kapitala se smanjuje. U 2006. godini stranci su bili vlasnici 16,5 odsto ukupnih akcija sa tržišta kapitala, dok su prošle posjedovali 13,4 odsto. Tržište akcijskog kapitala ocijenjeno je kao znatno razvijeno i važan segment ekonomskog sistema, a u tom smjeru kreće se i tržište obveznica, koje međutim privlači manje kapitala.

Vlada: Emisije akcija i za građaneVlada namjerava da u narednom periodu, u cilju realizacije velikih projekata, emituje na berzi akcije namijenjene strateškim investitorima, ali i građanima, kako bi podstakla investiranje privatnog kapitala i širenje vlasništva.

Iz Vlade su, u odgovoru na pitanje Evropske komisije (EK) o uticajima početnih metoda privatizacije na razvoj berze, ocijenili da je masovna vaučerska privatizacija presudno uticala na nastanak i karakter razvoja tržišta kapitala i poslovanja na njemu u Crnoj Gori.

- To je oblast u kojoj su građani zaradili više novca nego u bilo kojoj drugoj, kazali su iz Vlade, zbog čega će, uz pojedine velike projekte, i emitovati akcije namijenjene građanima.

Prema Vladinim podacima, procentualno učešće stranaca u vlasničkoj strukturi na tržištu kapitala se smanjuje. U 2006. godini stranci su bili vlasnici 16,5 odsto ukupnih akcija sa tržišta kapitala, dok su prošle posjedovali 13,4 odsto.

Tržište akcijskog kapitala ocijenjeno je kao znatno razvijeno i važan segment ekonomskog sistema, a u tom smjeru kreće se i tržište obveznica, koje međutim privlači manje kapitala.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik